Exposició pintura de Lina Valero Teixits gestuals: Butxaques, nusos i pllecs

A la sala Cegonyer de Fraga Lina Valero ens presenta el 18 d’abril  la seva última aportació relacionada amb la roba fragatina: “Teixits gestuals: Butxaques, Nusos i Pllecs”. Aquesta sèrie de pintures de Lina Valero estan inspirades una vegada més en el vestit tradicional fragatí. L’any 2005 Lina Valero ja havia presentar la primera sèrie de pintures agrupades sota el títol de “Teixits Gestuals”, coincidint amb el Dia de la Faldeta, on el color i la forma eren els trets més destacats. Després d’haver deixat de pintar durant més de 20 anys –instaŀlada a Barcelona i dedicant-se al món de la producció audiovisual- les pintures de Teixits Gestuals també representaven un rencontre amb la seva terra natal, la llum i les gents de Fraga, els sabors i olors de la infància i la joventut, la tradició familiar i els costums ancestrals. La pintura acrílica sobre fusta, amb els seus colors intensos i els seus traços espaiosos era el vehicle adient per aquesta nova voluntat expressiva.

La mirada del pintor és sempre una mirada insatisfeta. Això justifica que el treball de Lina Valero sobre els teixits fragatins ha anat evolucionant durant aquest anys en diverses sèries: “Teixits gestuals II” amb una progressiva  decantació vers el moviment i el gest i “Teixits gestuals, III” (2005-2006, exposades  a Lleida, Reus i Barcelona) on l’ampliació dels petits detalls dels percals i mantons eren el motiu predominant;  “Desfets” (presentada a Lleida i a Barcelona, al vaixell Naumon de la Fura dels Baus l’any 2007 i vista per més de 3.000 persones) de resultats propers a l’abstracció, on la forma i l’estampat es dissolien en aiguades de colors radicals, fins arribar a la proposta actual “Butxaques, Nusos i Pllecs”.

Aquesta exposició 2008, “Butxaques, Nusos i Pllecs”, no pretén ser una síntesi de totes les experiències i investigacions pictòriques d’aquests anys, ni un resum, ni una conclusió, però sí que reuneix els millors fruits de les sèries anteriors:  el gust pel detall amplificat en les butxaques dels davantals; la força i la forma en els nusos dels mantons; la llum, l’ombra i el moviment en els plecs de les faldilles, la textura i el dibuix delicats dels brodats, el color agosarat, viu i intens dels estampats.

Lina Valero vol aprofitar aquesta nova exposició per presentar per primer cop el curtmetratge “Colors”,  ideat i realitzat per Fina Sensada per Laila Produktions, on el procés de pintar alguns  dels quadres que podreu trobar a l’exposició conviu amb la vida quotidiana al vaixell Naumon i els colors canviants del port i la ciutat de Barcelona.

Aquesta fragatina i sòcia de La Casa de Fraga destinarà el 10% del preu de les pintures a l’Associació Humanitària de Solidaritat.

No tienes permisos para comentar en este artículo

Contacta

La Voz Edita y Comunica

Candasnos 1, 2ºA
22520 Fraga
Teléfono: 974 471 487

lavoz@lavozdelbajocinca.com

Síguenos