• Inicio
  • Escolar
  • Dia de la Paz y la no violencia en el CEIP San José de Calasanz

Escolar

Com ensenyem les nostres festes al col.legi

Judit Orús, profesora de Infantil y Català del CEIP María Moliner de Fraga, firma este artículo en el que explica cómo vivieron en el centro las fiestas del Pilar de 2016. Explica las actividades que realizaron los alumnos y profesores, que contaron también con la colaboración de la Amypa y alguien más... «Agradecemos a la asociación Peña Fragatina por habernos regalado pañoletas de otros años para que todos los niños tuvieran la pañoleta en ese día de celebración».

Com ensenyem les nostres festes al col.legi

A l'octubre són les festes del Pilar. Aquestes són les festes locals de Fraga. Un dels objectius que es plantegen en el currículum d'infantil i de primària és que els nens coneguin el seu entorn més proper, les seves festes i costums. Així que des del grup lingüístic de català ens vam posar mans a l'obra.

A primària van elaborar cal·ligrames amb el logotip de la penya fragatina que és una bota; van fer un mural amb la cançó dels penyers, lapbooks... Tot això es va penjar al hall d`infantil.

Tots els nens tant d'infantil com de primaria van aprendre la cançó dels penyers:

Olelé Olala
ser penyera és
el millor que hi ha.

Al hall d'infantil es va muntar un racó de les festes del Pilar. Els nens van portar fotografies, mocadors, ulleres, pòsters dels grups musicals que venien per a les festes; bandes de pares que havien estat penyers majors, samarretes de les diferents penyes; es va disfressar a una nina gegant de penyera. Es va muntar un photocall en el qual els alumnes de 5 anys van elaborar cartells amb paraules del Pilar com ara: coetasso, rucs, penyeros, focs artificials ... Els nens de 4 anyets van dibuixar i pintar un penyer i una penyera a la qual van retallar la cara perquè els nens poguessin col·locar-hi la seva cara per fer-se una foto. Els nens de 3 anyets van pintar un mural de uns penyers amb rotuladors i unes panyoletes gegants amb rodets i pintura taronja; avans de fer-ho vam repasar els colors amb català. A més de tot això, els nens d'infantil de 3 i 4 anys van fer una manualitat que consistia en un collaret amb una panyoleta feta amb fimo i els de 5 anys una polsera en la qual van escriure Pilar 16 i el seu nom.

Tota la semana abans de la festa vam veure videos de les festes del pilar, vam cantar la cançó del penyers, vam parlar a la clase de català del pilar i vam treballar vocabulari del Pilar, a mes a mes de totes les activitats que hem anomenat abans.

Al hall també es va elaborar un mural del balcó de l'ajuntament de Fraga perquè els penyers infantils i majors poguessin fer el seu pregó de les festes.

L'últim dia lectiu abans de les festes, en infantil des del grup lingüístic de català vam coordina i preparar activitats relacionades amb el pilar. Per a fer tot això vam tenir l'ajuda de tots els professors d'infantil.

A primera hora del matí vam sortir totes les classes d'infantil vestits de penyers al vestíbul. Es va fer la proclamació dels penyers majors infantils que van ser dos nens de 5 anys , juntament amb una professora que va fer d'alcaldessa. Aquests nens es van preparar un discurs en català, l'alcaldessa també va dir unes paraules en català i el discurs va acabar amb el coetasso i cantant tots la cançó dels penyers. Els altres professors anaven amb una escombra fent de xaranga i amb música de xaranga tots els nens vam donar una volta per tot l'edifici d'infantil, els primers anaven els penyers majors ballant i la resta de nens al darrera. Quan la música es parava tots havien de seure a terra, el que no ho feia rebia un cop amb l`escombra. La xaranga va acabar a la sala de psicomotricitat i allà vam estar ballant una estoneta. Per finalitzar vam posar música de relaxació i quan van estar tots relaxats ens vam anar al pati a esmorzar.

Després d'esmorzar els nens de 3 anys van anar al photocall i es van fer fotos de grup amb els objectes que hi havia. Mentre els de 3 anys es feien les fotos els de 4 i 5 anys van sortir al pati dels grans ha fer el joc de penyers i toros consistent en que el professor els va indicant el nombre de passos que ha de donar cada equip i de quina manera per exemple (2 passos de granota, 3 de cranc ...) quan el professor decideixi diu: els peñeros han de enxampar als toros o viceversa.

Quan els de 3 anys van acabar amb el photocall van passar els de 4 i 5 anys a fer-se les fotos. Els de 3 anys van jugar al joc abans esmentat.

A la tarda la Amypa del col·legi ens va preparar un coetasso. Sortim tot el cole vestit de penyero i amb el mocador taronja, el nen que no en tenia el cole li deixava un. La presidenta de l'Amypa i la directora van dir unes paraules al balcó que havíem preparat. Després es van proclamar als penyers infantils i majors dient cada un d'ells el seu discurs en català. Es va tirar el coetasso amb paperets de colors i tots vam cantar la cançó dels penyers.

La amypa ens van obsequiar amb un berenar per a tots els nens i un suc. Després de berenar vam posar música i vam ballar al pati del col·legi.

La veritat que va ser un dia molt bonic en el qual tant professors, pares i nens vam passar un gran dia, gaudint molt i sempre sense deixar d'aprendre coses noves.

JUDITH ORÚS GIL

Mestra d`infantil i català al Ceip Fraga III- Maria Moliner de Fraga

maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar
maria-moliner-pilar

Contacta

La Voz Edita y Comunica

Candasnos 1, 2ºA
22520 Fraga
Teléfono: 974 471 487

lavoz@lavozdelbajocinca.com

Síguenos