Artículos

CDF i CDC impulsen mocions als ajuntaments d’arreu de Catalunya en defensa de la llengua catalana a la Franja

El Consell Comarcal del Segrià va aprovar divendres la moció presentada pel grup de CiU amb el suport de tots els partits excepte del PP, que es va abstenir

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Convergència Democràtica de la Franja (CDF) han impulsat mocions als ajuntaments d’arreu de
Catalunya i a d’altres administracions locals en defensa de la llengua catalana a la Franja arran de l’Avantprojecte de Llei de Llengües del Govern d’Aragó.

De fet, divendres passat el Consell Comarcal del Segrià va aprovar la Moció presentada pel grup de CiU amb els vots a favor de tots els partits excepte del PP, que es va abstenir. Fa una setmana, la Paeria també va aprovar la moció presentada pel grup municipal de CiU. Aquesta mateixa moció és previst que es debati i es voti el proper dia 20 de juliol a la Diputació de Lleida.

La moció recull set acords que exposen, textualment:

1. Demanar al Govern d’Aragó que respecti i utilitzi la denominació científica internacional de la llengua parlada a la Franja, el català, com a riquesa patrimonial cultural a protegir i fomentar, compartida amb Catalunya, País Valencià, Illes Balears, la Catalunya Nord, l’Alguer, el Carxe i Andorra.

2. Demanar al Govern d’Aragó que no iniciï el tràmit parlamentari d’aquest Avantprojecte de llei de llengües en la redacció actualment coneguda.

3. Demanar al Govern d’Aragó que implementi l’ensenyament obligatori del català als centres educatius dels municipis de la Franja, per respecte als drets lingüístics dels parlants i per garantir-ne el seu coneixement i pervivència.

4. Demanar al Govern d’Aragó que mantingui els diferents projectes educatius bilingües (català- castellà) i trilingües (anglès-catalàcastellà implementats en alguns centres educatius de la Franja, respectant la voluntat de la comunitat educativa del territori.

5. Demanar al Govern d’Aragó que reconegui l’Institut d’Estudis Catalans com a autoritat acadèmica competent, així reconegut jurídicament en norma estatal, considerant també la normativització dialectal que l’IEC contempla, defensa i protegeix.

6. Demanar al Govern d’Aragó que vetlli per emprar criteris científics a l’hora de reglamentar la seva política lingüística, en considerar que aquesta ha de ser de respecte, de foment i de promoció, i sempre basada en criteris filològics reconeguts i defensats per la comunitat acadèmica.

7. Donar trasllat d’aquests acords al Govern d’Aragó, als Consells comarcals de la Franja, a la Plataforma per la Llengua i a la Mesa del Parlament de Catalunya.

Diumenge, 8 de juliol de 2012.

Contacta

La Voz Edita y Comunica

Candasnos 1, 2ºA
22520 Fraga
Teléfono: 974 471 487

lavoz@lavozdelbajocinca.com

Síguenos